Miljø-Vrag-Udstyr

Plastik i vore farvande

Ud over de større og synlige plastdele består plastaffaldet i havet også af mikroplast.

 

Mikroplastik kan være svær at se, og kan blive tilgængelig for organismer som plankton og filtratorer som blåmuslingen, der med stor sandsynlig vil optage en del af denne plast.

 

 

 

Et andet eksempel er en ting som vandflasker, der oftest bliver designet som engangsemballage og vandflasker er nok også dem man støder allemest på i vandet eller ved strandkanten.

 

Med små tiltag som at bruge genanvendelige vandflasker, lige samle et stykke plast op efter dykkerturen eller deltage i World Ocean Day eller lokale “Beach clean up” dage….kan vi gøre en forskel..!!

Det fede ved plast er at det har en værdi og kan genbruges. 

Plastic Change er en af de organisationer i Danmark der arbejder for et miljø uden plastikforurening.

Der kommer bla. en Fotokonkurrence der hedder “Skønheden og Udyret”,

hvor i som havets brugere har mulighed for at deltage og vinde betragtelige præmier for de bedste fotos der dokumenterer plastforurening i Danmark, også under vandet.

 

 

SMB/Decobøje og fingerspole

 

Selvom det kan virke som en færdighed, du ikke har brug for at vide tidligt i din dykkerkarriere, kan det absolut være det.

 

Det er vigtigt at vide, hvordan man skyder sin bøje til overfladen mens man befinder sig under vandet.

 

Fingerspolen og D/SMBén fylder ikke meget og kan nemt ligge i din BCD lomme eller klipses på din BCD, ligge i tørdragtslommen eller hvor man nu finder det nemmest.

 

 

 

 

 

 

 

 

Vælg gerne en der er stor og farverig så den nemt kan ses fra dykkerbåden.

Det tager lige lidt træning at skyde sin bøje i overfladen, så på næste dyk, mens man ligger og venter kan man lige øve det.

Altid en god ide´ at øve under kontrollerede forhold, så man har helt styr på sin D/SMB og fingerspole, når man får brug for det.

Bøjen er knyttet til en linje , og dykkere bruger det til at lade deres båd kende deres position, eller i tilfælde af man er drevet væk fra båden eller blevet fanget af strømmen, så du er så synlig som muligt, specielt ved megen bådtrafik, som eksempelvis hvis man dykker fra båd i strømfyldte farvande som Øresund, Lillebælt eller Langelandsbæltet for at nævne nogle.

 

 

                           TIPS:

Vigtig at klikke fingerspolen eller linehjulet

af sit udstyr inden man skyder sin D/SMB op.

Og husk på at dyk ikke altid går som planlagt, såsom strømmen der tager til og får os til at drive væk fra båden, eller vi bliver nød til at afslutte vores dyk tidligere, kommer væk fra sin dykkermakker osv.

Og mens det ikke er et stort problem i sig selv, kan hver af disse scenarier blive en vanskelig situation, hvis du stiger op uden en synlig enhed. 

 

At være i stand til at signalere fra vandet, eller når du kommer til overfladen vil nedsætte eventuelt stress eller fare for dig selv.

 

Hvis du ikke allerede har en D/SMB og fingerspole/linehjul, så køb det, lær at bruge det og tag det med på hvert dyk.

Dit lokale dykkercenter eller din lokale klub vil med garanti gerne hjælpe dig til at finde den helt rigtige løsning. Lad os holde dykning sjov og sikkert.