Munkholmbroen - Et Makromekka

Munkholmbroen kan være et eldorado for dykkere, særligt dem som lader sig hengive til at se og til at være. Være et med vandet og lader filmen udspille sig live for dykker entusiaster på første række.

For andre kan Munkholmbroen være umådeligt kedeligt - Det handler om hvis øjne der ser. En af de bedste tider på året at dykke er om foråret. Vinterdykningen går på held og hver gang du forlader overfladen, håber du at temperaturen har sneget sig over 4 grader.

Trods uld på inderkroppen, tyk inderdragt, tørdragt etc… Så er vandet fortsat iskoldt og dykkene bliver sjældent længere end 30 minutter. Men jeg ved at varmen er på vej…

Nogle dage er det langt i temperaturforskellen på 15 grader fra luft til vand. Kommer man en tidlig morgen, vil man opleve havgus svæve som et tykt tæppe over overfladen i takt med at solen med sine stråler varmer overfladen op.

Alt efter årstiden ændrer miljøet sig ligeså under vandet. I de tidlige forårs måneder er der gode muligheder for at opleve et dyr som får det meste overgår alle andre dyr i de danske farvande - nøgensnegle. Flertallet af nøgensnegle forplanter sig i de sene vintermåneder eller i de tidlige forårs måneder. Her er de ca 1 år gamle, når de er størst.

De kan være svære at se, er ret små og sjældent større end en lillefinger negl. Men ved du først hvad deres føde består af, så er det langt nemmere at lede efter deres føde. Har du fundet føden vil de føre din syn hen hen på et univers af små særlige væsener, både hvad angår farve og formrigdomme. En af de snegle du kan møde ved Munkholmbroen er arten: palio Dubia.

Du kan dykke hele året ved Munkholmbroen. Fra stranden er der ca. en 30 meter ud til skrænten som langsomt glider ned til ca 7 meters dybde.

Under overfladen er der et mangeartet liv i vandet ved og omkring Munkholmbroen.

Syd for broen er bunden kuperet med næsten meterdybe huller. Om foråret kan man være heldig at finde stenbidere, der ligger på æg i disse huller.

Selve broen hviler faktisk kun på et jernskelet, hvilken man ser, når

man dykker under den. Hver bropille består af seks åbninger der holder betonpillen.

Ca. 2 meter under overfladen er der nogle åbninger, som er så store, at en dykker med udstyr let kan svømme igennem.

Bunden er dækket af et tykt lag af blåmuslinger. Imellem muslingerne finder man masser af små sønelliker,søstjerner og søpunge.

Ser du nøje efter vil du opleve hvorledes søstjernerne grådig fortærer blåmuslingerne ved at åbne muslingerne med deres stærke arme og kaste maven, som sider på undersiden af kroppen,ind i selve muslingen.

 

Afhængig af årstiden ses der skrubber og søstjerner, hundestejler, tangnåle, tangsnarer, og havørreder.

 

Sigten er bedst i foråret, efteråret og vinteren.

Tekst og foto: Morten Thaarup

TIPS:

God ide´at huske dykkerbøje og hver opmærksom på skibe i sejlrenden.